תאונות דרכים, תאונות עבודה, תסמונות רפואיות ומצבים רפואיים אחרים, עשויים לגרום לאדם, בריא ככל שיהיה, לפתח נכות. המדינה מאפשרת לאנשים בעלי נכויות שונות, ברמות שונות ועקב אירועים שונים, לקבל קצבה כספית. הקצבה הזאת עשויה להיות משמעותית במיוחד, ולסייע למקבל הקצבה לשפר את איכות החיים שלו לאחר הנזק שאירע לו.
איך מגישים תביעת נכות כללית?
לפני שמגישים את התביעה, יש לבצע מספר הכנות נדרשות. בין היתר, על התובע, או על מי שמגישים בשם התובע את התביעה, לאסוף מסמכים רפואיים וחוות דעת רפואיות שמעידות על מצבו הבריאותי. המסמכים הללו חשובים להוכחת מצבו הרפואי של התובע.
כדי להגיש תביעות נכות כללית יש לעקוב אחר ההוראות באתר הביטוח הלאומי ולמלא את הטפסים הייעודיים. את התביעה ניתן להגיש באופן מקוון באתר הביטוח הלאומי, בדואר או בסניף הביטוח הלאומי הרלוונטי. ניתן להגיש את התביעה גם בצורה טלפונית.
מה גובה הקצבה?
גובה קצבת נכות הוא לא קבוע ומשתנה בין תובעים שונים. הגובה של כל קצבה נקבע מדי שנה ומשתנה, בהתאם לגורמים שונים ובהתאם לחוקים של המדינה. הסכום הכספי אותו יקבל התובע, במידה והתביעה שלו תתקבל, יקבע לפי אחוזי הנכות שייקבעו עבורו.
במהלך הליך של תביעת נכות כללית, נקבעים אחוזי נכות לתובע. ככל שאחוז הנכות שנקבע לתובע גבוה יותר, כך הוא יקבל קצבה גבוהה יותר. ככל שאחוז הנכות שלו נמוך יותר, כך גובה הקצבה ירד.
באילו מקרים מקבלים תוספת לקצבה?
המדינה קבעה שבמקרים מסוימים, ניתן לקבל תוספת של כסף לקצבה. למשל, אם ההכנסה של בן או בת הזוג של מקבל הקצבה נמוכה ממה שנקבע בחוק, לרוב שכר שקרוב לשכר המינימום, יזכה מקבל הקצבה בתוספת.
קבלת התוספת יכולה להתבצע בשיעור מלא או חלקי. הדבר תלוי בהכנסה של בן או בת הזוג של מקבל הקצבה גם כן, ובגובה קבצה שהוא כבר מקבל.
מהי הוועדה הרפואית?
בהליך של תביעת נכות כללית, התובע אמור להתייצב בסופו של דבר מול וועדה רפואית. הוועדה הרפואית היא הגוף המוסמך מטעם הביטוח הלאומי לקבוע האם אדם מסוים אכן סובל מנכות ואם כן, באיזו רמה.
בראשות הוועדה עומד רופא. הרופא, יחד עם חברי וועדה נוספים אם קיימים כאלו, בוחן את המסמכים הרפואיים ואת מצבו הרפואי של התובע. לאחר מכן, הוא מקבל החלטה. הוועדה יכולה לקבל את התביעה ולקבוע אחוזי נכות, או להחליט שהיא דוחה את התביעה.
האם ניתן לערער על החלטות הוועדה?
בחלק מהמקרים, ההחלטה שמקבלת הוועדה הרפואית לא עונה על הרצון של התובע. במקרים הללו ניתן לערער על ההחלטה של הוועדה. את הערעור יש להגיש תוך 60 ימים מההחלטה שהתקבלה, והוא עשוי לגרום לעלייה באחוזי הנכות שנקבעו.