חוזה בין לקוח לחברת ליסינג

תוכן עניינים

לא משנה אם אתם עומדים לפני חתימה על הסכם ליסינג מימוני מלא או על הסכם ליסינג תפעולי, המשמעות היא שכעת אתם נכנסים לתקופה שבה אתם מחויבים עפ"י חוק מול חברת הליסינג בכל הקשור לגורמים שונים שעלולים לגרום לכם להפתעות מיותרות. 

ישנן שאלות רבות שיש לשאול לפני חתימה על חוזה מול חברת הליסינג: האם קיימת עלות חיוב כספי של קילומטראז' מעבר להקצבה? האם קיימת השתתפות עצמית בנזקים לרכב (בהסכם תפעולי), מה קורה בנוגע לרכב מבחינת קוסמטיקה בעת ההחזרה שלו, על מה מחייבים ועל מה לא? 

 

מה זה חוזה ליסינג?

ליסינג (או במונח העברי שלו – הֶחְכֵּר) היא שיטת מימון לרכישת ציוד כלשהו ובהקשר לחברות ליסינג רכב מדובר בביצוע עסקת ליסינג של מימון רכב לתקופת זמן מוגדרת מראש. השיטה המוכרת ביותר של החכר רכב היא בין חברות הליסינג לבין חברות שמציעות לעובדיהם רכב צמוד מהעבודה, מה שקרוי "רכב חברה". 

עשור לאחור זו הייתה שיטת הליסינג הנפוצה והמוכרת ביותר בישראל, אולם כיום יותר ויותר עובדי חברה נוטשים את מסלול הליסינג, פשוט משום שדבר זה כבר אינו כדאי מבחינה כלכלית, אך נחזור לכך בהמשך. 

כל הרעיון של שיטת הליסינג הוא לאפשר לבעלי עסקים או אנשים פרטיים "לרכוש" רכב ללא הצורך בגיוס הון לצורך כך.

לרוב, שיטת ההחכר של הרכב פועלת למספר שנים (בד"כ 3 שנים) כשבסוף התקופה השוכרים יכולים להחליט אם הם מעוניינים לרכוש את הרכב או להחזירו לחברת הליסינג ולסיים את ההתקשרות עמה. 

קיימים כיום שני סוגים עיקריים של חוזה ליסינג שנערכים מול חברות הליסינג המציעות רכבים ללקוחותיהם. הנה הם לפניכם: 

חוזה ליסינג פרטי: הליסינג הפרטי קרוי גם ליסינג מימוני והרעיון שבו הוא לאפשר ללקוחות פרטיים רכישת רכב כאשר הלקוח משלם בתחילת העסקה מקדמה כספית שמהווה אחוז מסוים משווי הרכב ולאחר מכן משלם בכל חודש החזר חודשי קבוע לתקופת זמן שהוגדרה. 

לרוב תקופת זמן זו אורכת 3 שנים שבמהלכן הוא משלם עבור ירידת הערך של הרכב. לדוגמה אם שווי הרכב היה 100,000 בעת הרכישה ולאחר 3 שנים שווי הרכב ירד ב- 30,000, הוא שילם בתקופה זו על ירידת הערך של הרכב. 

אך הנקודה העיקרית שמבדילה בין חוזה ליסינג פרטי ובין חוזה הסכם תפעולי היא שכאן כל אחריות תפעול הרכב שכוללת: עלויות שוטפות, תיקונים, טיפולים וביטוחים, כולה חלה על רוכש הרכב עצמו.

בסוף תקופת העסקה עומדות בפניו שתי אפשרויות: או לשלם את יתרת התשלומים ולרכוש את הרכב או לבצע עסקת טרייד-אין מול חברת הליסינג ולשדרג את הרכב לדגם חדש יותר. 

חוזה הסכם תפעולי: הסכם זה נהוג בדרך כלל בעסקאות שנערכות מול עובדי חברות שמקבלים "רכב צמוד". הרכב עצמו אינו רשום על שם המשתמש ברכב אלא על שם חברת הליסינג שהיא גם זו שאחראית על תחזוקת הרכב. 

בליסינג תפעולי (לעומת ליסינג פרטי) חלק מהעסקה כולל תפעול מלא לרכב: העובד מקבל תדלוק מטעם החברה ואילו כל שאר הוצאות הרכב כמו: תיקונים, ביטוחים וטיפולים, גלומים בתשלום החודשי שמנוכה משכר העובד על הרכב. 

נציג בחברת ליסינג

 

האותיות הקטנות מאחורי חוזה ליסינג: 

מאחורי כל הסכם ליסינג קיימים פרטים שלא ידועים לכל אחד כאשר באים לחתום על הסכם חכירה – השכרה על רכב. קיימת מורכבות רבה שמצויה מאחורי הקלעים ומסתעפת לכמה וכמה גורמים, שבינה ובין הידע של אותו אדם פרטי או אפילו של מנהלי הלוגיסטיקה או סמנכ"לים של חברות, קיים פער משמעותי. הנה כמה דוגמאות: 

לוקחים מס גם על השימוש ברכב: אם דיברנו על חוזה הסכם תפעולי כמו חוזה לקוח עם חברת הובלות, חשוב לדעת שלעומת שנים עברו שבהם ניתנה לעובד האפשרות לקבל סכום משכורת מסוים שממנו נחתך תשלום עבור השימוש ברכב חברה.

העובד לא היה משלם על הסכום שהוקצה לטובת הוצאת הרכב מס הכנסה, אך כיום התמונה שונה, המדינה מחייבת על השימוש ברכב חברה תשלום מס הכנסה, מה שקרוי שווי זקיפה שמנוכה משכר העובד (נכון להיום 2.48% מס בתלוש השכר מנוכה ממחיר המכונית). 

מקומות עבודה שמחייבים אותך בשימוש ברכב: עד עכשיו חשבתם שלכל עובד בחברה יש  אפשרות בחירה בשימוש ברכב חברה או לא, האם הוא מעוניין להשתמש בזכות זו או לוותר עליה וליהנות משכר גבוה יותר, דעו שקיימים מקומות עבודה רבים שאינם מאפשרים לעובד את זכות הבחירה הזו והוא מאולץ על ידם להשתמש ברכב חברה שמנוכה משכרו. 

ביטול עסקה לפני הזמן: עד כמה חשוב לקרוא את האותיות הקטנות? חשוב מאוד! אם אתם מבטלים עסקה לאחר חתימתה חשוב שתדעו מה צפוי לכם ובעיקר מה תהיה דרך חישוב הקנס שתוטל עליכם.

קיימות כמה חברות ליסינג שמחתימות את לקוחותיהן בהסכם ליסינג מימוני פרטי על שטר חוב שמוגש באופן מיידי ליידי הוצאה לפועל, לכן שימו לב מה סוג הביטחונות שאתם נדרשים להעמיד במקרה של ביטול עסקה. 

הזמנת כלי הרכב: יתכן מצב שבו הזמנת הרכב מתארכת יתר על המידה משום שהדבר תלוי בגורמים שונים. אין זה אומר שאתם כלקוחות אמורים לסבול עקב מצב זה.

במקרים רבים חברות הליסינג מספקות רכב גישור שישמש אתכם, אך לקוחות רבים יעדיפו בשל הזמן הרב שעבר פשוט להחליף את הזמנת הרכב בדגם אחר או לא לקבל אותו בכלל. 

במקרה זה עליכם להבהיר כי יש להכניס זאת לחוזה הכתוב ולהימנע ממצב של תשלום קנס במקרה של חזרה בכם מרכישת הרכב. 

 

חוזה ליסינג: על הירידה בחוזי ליסינג תפעולי והסיבות לכך:

שנת 2018 היא השנה שבה נרשמה ירידה משמעותית בחוזי הסכם תפעולי בין חברות הליסינג ל"רכבי חברה" שניתנו לעובדים. מסתבר שהיום ביצוע חוזה הסכם תפעולי כבר לא משתלם עבור רבים מעובדי החברות. 

שיעור הירידה בהסכמי חוזים אלו נושק כבר ל- 40% והסיבה לכך אינה מקרית. בתחילת שנת 2019 הודיעו על התייקרות נוספת של מחירי הרכב על ידי היבואנים, חוץ מכך נודע כי יבוצעו עליות נוספות במיסוי הרכבים שהחלו כבר בתחילת השנה וצפויות עוד לעלות בתחילת שנת 2020. 

עליות אלו מתרחשות עקב החמרה ברפורמת המיסוי הירוק. בחודש אפריל השנה נכנסה לתוקפה נוסחת המס הירוק המעודכנת שהביאה עימה לעלייה במיסי הקניה הניתנים לרכבים. מדובר בהחמרה של ארגון הבטיחות האירופאי יורו NCAP המבצע מבחני ריסוק ומודד את רמת בטיחות הרכבים העולמית.  

זו הסיבה מדוע לאחרונה קיימת דווקא מגמה הפוכה של סגירת עסקאות ליסינג תפעולי של חברות ליסינג מול חברות ועסקים על מנת לנצל את מחירי הרכב הנמוכים יחסית לפני עליות המחירים הצפויות.

אך חשוב להבין – מגמה זו מעידה דווקא על ירידה בטווח הארוך כיוון שמדובר כאן על סגירת עסקאות לפני עליות מחירי הרכב הצפויות שלאחריהן מגמת הירידה בחוזי ליסינג תפעולי רק תלך ותתגבר עוד יותר. 

אז מדוע רבים מעובדי החברות אינם מעוניינים בעסקאות ליסינג תפעולי? משום שהמחיר שאותו אמורים לשלם העובדים על השימוש ברכב אמור לעלות.

אם נדבר תכלס' המעסיקים לא מסבסדים את עלות הרכב עבור העובדים וכל עלויות השימוש "נחתכות" ממשכורת הברוטו של העובד כאשר חברת הליסינג דואגת לכלל תחזוקת הרכב עבור העובד.

אך כיום עם עליית גובה המס שווי השימוש ברכב התנפח ומגיע לעיתים לסכומים גבוהים שאינם כדאיים עבור עובר החברה. 

זו אחת הסיבות המרכזיות מדוע חברות ליסינג רבות החלו בשנים האחרונות לשווק הצעות אטרקטיביות ביותר בשוק הליסינג הפרטי משום שכאן מצוי נתח שוק שלא מומש עבורם מספיק והירידה בעסקאות הליסינג התפעולי מצריכה מהם פתרונות שהשוק הפרטי בהחלט יכול לספק להם. 

עורך דין מחוייך
לשיחת ייעוץ עם עורך דין

מתלבטים לגבי סוגיה משפטית? לא יודעים אם צריך עורך דין או לא? השאירו פרטים וקבלו ייעוץ חינם מעורך דין מנוסה!

מידע נוסף
חוקים ותקנות לשימוש בגריל גז

גריל גז הפך בשנים האחרונות למוצר מבוקש ביותר. התוצאות של בישול וצלייה באמצעות גריל גז הן לא פחות ממדהימות, ויש מי שמשתמש בו באופן יומיומי

חוזה בין לקוח לבין חברת הובלות

כאשר ישנו חוזה בין חברת ההובלות ובין הלקוח, כמו זה שניתן לעשות עם חברת אירית הובלות, אפשר להיות רגועים לחלוטין במידה ויהיה מקרה בו נגרם

איך לבחור תנור למטבח שלכם

המטבח הוא אחד החלקים החשובים במרחב הציבורי בבית. קשה למצוא רגע בו אחד מבני הבית לא נמצא במטבח – לקראת הכנת ארוחת צהריים או ערב,